Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΖΩΡΟΑΣΤΡΗΣ

Θρησκευτικός προφήτης των Περσών και ιδρυτής της θρησκείας τους (Ζωροαστρισμός). Το πότε έζησε, ποια ήταν η ζωή του και τι πραγματικά αντιπροσωπεύει, δεν είναι τόσο γνωστό και σίγουρο.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από την προσωπικότητά του είναι πολύ λίγες και συγκεχυμένες. Οι μόνες πηγές, που μας κατατοπίζουν μερικώς, είναι η βίβλος των Περσών η Αβέστα και μερικά συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Σχετικά με το χρόνο που έδρασε ξέρουμε μόνο πως αυτό ήταν την εποχή του βασιλιά Υστάσπη, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο για ποιον Υστάσπη πρόκειται.
Αυτό το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη ζωή του Ζωροάστρη, συντέλεσε στο να γεννηθούν διάφοροι μύθοι γύρω από αυτόν και συγκεκριμένα ότι ο Ζωροάστρης ήταν μια κάποια θεϊκή δύναμη. Μα στην αρχαιότερη πηγή, στους Γκατάς (κομμάτι της "Αβέστα") αναφέρεται κατηγορηματικά πως ο Ζωροάστρης υπήρξε άνθρωπος και προφήτης.
Το κήρυγμα του Ζωροάστρη που ήταν ιδρυτής της πυρολατρίας, αναφερόταν στο ανώτατο ον, που ήταν ένα και μοναδικό. Όλοι οι άλλοι θεοί ήταν δαίμονες. Ο θεός, στον οποίο πίστευε ο προφήτης, ήταν ο Ωρομάσδης, πάνσοφος θεός του φωτός και κυβερνήτης του ουρανού.
Ο Ωριμάσδης βρισκόταν σε διαρκή αγώνα με το πνεύμα του κακού, τον Αριμάν. Καλούσε ο Ζωροάστρης τους πιστούς να κάνουν μόνο το καλό, υποσχόμενος, σαν ανταμοιβή, τον ουράνιο παράδεισο. Έτσι βλέπουμε ότι πολλά ήταν τα κοινά στοιχεία της διδασκαλίας του Ζωροάστρη μ' αυτήν του Χριστού.